Aankooptraject

Kopen of huren?

Kopen of huren? Dat is de vraag die je bij elke verhuizing zult moeten beantwoorden. Ruim de helft van alle woningen in Nederland zijn koopwoningen. Dat betekent ook dat het huren van een woning ook nog steeds populair is. De voordelen van het kopen van een huis is dat je meer keus hebt en dat het huis jouw bezit is. Nadelen zijn de extra kosten die bij het huren van een woning voor kosten van de verhuurder komen, ook loop je extra risico’s.

Welk huis?

Na gehuurd te hebben, of misschien wel als eerste woning, heb je besloten dat je een huis wilt kopen. Hoe vind je jouw perfecte huis. Wat moet je doen om het te krijgen. Zet eerst je financiën op een rij: wat worden je maandelijkse kosten, wat kan je aan hypotheek krijgen, begin met sparen of het aflossen van je schulden. Bedenk daarnaast waaraan je huis moet voldoen en kijk wat voor huizen er op de markt zijn.

Wat kan je verwachten?

Er komt veel bij kijken als je voor het eerst een huis wilt kopen. Een woning kost ook nu veel geld dus er moet veel gebeuren voordat je de sleutels krijgt. Je krijgt te maken met een makelaar, hypotheekadviseur en een notaris. En het is niet onverstandig zelf ook een aankoopmakelaar in te schakelen. Je krijgt ook te maken met papieren zoals de koopovereenkomst, offerte, taxatie en akte van levering.

Je besluit te kopen

Je hebt besloten dat je een huis wilt kopen in plaats van huren. Nu komt er heel veel op je pad. Zo ook de vraagprijs van de woning van je dromen. Is deze correct? Krijg je wel een hypotheek die hoog genoeg is? Is er nog over de vraagprijs te onderhandelen?

Jouw bod is geaccepteerd

Na tijden lang huizen bezichtigen en bieden is opeens het bod op de woning geaccepteerd en ga je het huis daadwerkelijk kopen. Nu moet de koopovereenkomst schriftelijk te worden vastgelegd in een voorlopige koopakte. In deze koopakte zijn een aantal bepalingen opgenomen ter bescherming van de koper.

Ontbindende voorwaarden

Na het tekenen van een voorlopige koopakte (die wel zo wordt genoemd maar niet voorlopg is) kunnen zich altijd zaken voordoen waar zowel de koper als de verkoper geen idee van had. Dan zijn er nog de ontbindende voorwaarden. De meest voorkomende ontbindende bepalingen zijn financiering, huisvestingsvergunning en Nationale Hypotheek Garantie. Als er daarmee iets mis gaat dan wordt de koopovereenkomst ontbonden.

Hypotheek

Veel mensen die een hypotheek willen afsluiten kijken alleen naar de rente. Niet verstandig, want soms kan een hypotheek met een hogere rente toch gunstiger zijn. Zo zal de ene geldverstrekker meer willen lenen dan de ander, bijvoorbeeld omdat de bank bereid is een tweede inkomen volledig mee te nemen in plaats van gedeeltelijk. Ook is de geldigheidsduur van de offerte kan van belang, net zo als de optie dat de rente op je offerte zakt als op moment van passeren een lager rente geldt.

Taxatie

Als je een huis gaat kopen en je hebt financiering nodig dan krijg je te maken met een taxateur die bepaalt hoeveel je woning waard is. Aan de hand daarvan wordt een taxatierapport opgesteld. Daarin staat wat je huis waard is. De meest voorkomende zijn bedragen die je er in terug vindt zijn de executiewaarde, de onderhandse verkoopwaarde, de verkoopwaarde vrij van huur en gebruik en de woz waarde.

Documenten

Nadat je een hypotheekofferte hebt getekend, is het tijd om alle hypotheekstukken te verzamelen. Dit is een behoorlijke lijst. Voordat de bank jouw een hypotheek verstrekt, moeten er eerst papieren op tafel komen. Van het taxatierapport en de werkgeversverklaring tot het saldobiljet. Ooit eerder getrouwd geweest? Dan wil de bank zowel een convenant, akte van verdeling, vonnis als de inschrijving van de echtscheiding.

Eigendomsoverdracht

Bij het kopen van een woning krijg je te maken met diverse andere officiële papieren. De voorlopige koopakte wordt opgemaakt zodra de verkoper en koper het eens zijn over de koopsom. De akte van levering wordt getekend op het moment van betaling (het passeren van de hypotheek) en eigendomsoverdracht. De akte moet worden opgemaakt door de notaris en ingeschreven worden in de openbare registers.

Verzekeringen

Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je echt een verzekering nodig en bij welke verzekeringen kan je best zonder. Bijvoorbeeld de levensverzekering, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

Meer over het aankooptraject vind je hier.

Comments are closed.